top of page

Stijn Vranken (Leuven, 1 februari 1974) is dichter en poëzieperformer.
 

In 2008 verscheen zijn eerste dichtbundel ‘Vlees mij!’ bij Meulenhoff/Manteau. Samen met illustratrice Sabien Clement bracht hij in 2010 het boek Aaron Holsters, Restauratie van een droom uit. Daarna volgden ‘Wees gerust, maar niet hier’ (2011), Maak plaats van mij (2014) en ‘Fiat Lux – Stadsgedichten’ (2016), uitgegeven bij De Bezige Bij Antwerpen. Een aantal van zijn gedichten werden vertaald naar het Frans, Engels en Russisch.

Van 2014 tot 2016 was hij stadsdichter van Antwerpen.

Behalve poëzie schrijft hij ook theaterteksten, radioboeken, muziekteksten en staat hij op de planken met eigen voorstellingen. Zoals nu bijvoorbeeld met Het voordeel van u.

Vranken is tevens oprichter en bezieler van De Sprekende Ezels, een maandelijks experimenteel podium voor poëzie, muziek, comedy en andere podiumkunsten in Antwerpen, Brussel, Leuven, Turnhout en Gent.

Als vurig verdediger van de orale traditie was hij al vaak de gast op verschillende culturele podia waaronder De Nachten, Crossing Border, De Nacht van de Poëzie, Saint Amour, Koningsblauw, e.a.  Ook is hij een van de deelnemende dichters van Het Poëziebordeel en De Eenzame Uitvaart.

bottom of page